Wednesday, 3 August 2016

Ananda Krishnan, Boss Maxis Kena Waran Tangkap

Ananda Krishnan, Boss Maxis Kena Waran Tangkap. Biro Penyiasatan Pusat (CBI) India memohon waran tangkap bagi dua rakyat Malaysia yang dituduh telibat dalam skandal Aircel-Maxis selain dua bekas menteri Telekom India, Dayanidhi Maran dan adiknya Kalanithi Maran.

Permohonan itu dibacakan oleh agensi siasatan dihadapan hakim khas OP Saini menyatakan saman yang dikeluarkan kepada ahli perniagaan Malaysia, T Ananda Krishnan dan warga Malaysia, Augustus Ralph Marshall tidak dilayan, lapor Hindustan Times.

Ananda Krishnan, Boss Maxis Kena Waran Tangkap. Selain adik-beradik Maran, Krishnan dan Marshall, mahkamah menamakan empat syarikat, Sun Direct TV Pvt Ltd, Maxis Communication Berhad, Asia Selatan Hiburan Holding Ltd dan Astro All Asia Network PLC sebagai tertuduh dalam kes ini, lapor Hindustran Times semalam.

Semasa pendengaran, adik-beradik Maran mencabar kuasa mahkamah khas 2G untuk menilai semula perjanjian berkaitan kes pengubahan wang haram Aircel-Maxis, dengan menyatakan ia bukan sebahagian daripada penipuan spektrum 2G maka tidak boleh didengari oleh hakim yang ditetapkan.

Terdahulu, mahkamah mengeluarkan saman terhadap tertuduh dan mengambil perhatian caj fakta Direktorat Penguatkuasaan (ED) terhadap enam yang dituduh di bawah peruntukan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (PMLA).

Ia menyatakan “bahan-bahan mencukupi” untuk meneruskan pertuduhan ke atas tertuduh.


Ananda Krishnan, Boss Maxis Kena Waran Tangkap


Sementara itu, ED pada Isnin menentang rayuan jaminan kepada adik-beradik Maran kerana kes pengubahan wang haram masih dalam siasatan dan kemungkinan ia boleh mengganggu bukti dan boleh mempengaruhi saksi.

Mahkamah menjadualkan kedua-dua pendengaran pada 27 Ogos.

Isteri Kalanithi, Kavery Kalanithi dan Pengarah Urusan Asia FM Ltd (SAFL), K Shanmugam, juga dituduh bersama-sama dua syarikat, SAFL dan Sun Direct TV Pvt Ltd (SDTPL) dalam kes itu.

Tertuduh dicaj bagi kesalahan-kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 120-B (konspirasi jenayah) daripada Kanun Keseksaan India dan di bawah seksyen yang berkaitan dalam Akta Pencegahan Rasuah.

Pada 29 Ogos tahun lepas, CBI memfailkan kertas pertuduhan kes yang mengandungi 151 nama saksi pendakwaan dan satu set 655 dokumen, yang digunakan sepanjang siasatan.

Menurut dakwaan CBI di mahkamah, Dayanidhi menekan dan memaksa promoter telekom yang berpangkalan di Chennai, C Sivasankaran untuk menjual kepentingannya dalam Aircel dan dua syarikat subsidiari Malaysia Maxis Group pada tahun 2006.


Ananda Krishnan, Boss Maxis Kena Waran Tangkap


Dalam kes ED, pendakwanya, N K Matta mendapati wujud transaksi wang yang menunjukkan SDTPL dan SAFL menerima Rs 742,58 crore sebagai “hasil jenayah” dari syarikat berpangkalan di Mauritius dalam perjanjian Aircel-Maxis.

Agensi itu juga mendakwa hasil jenayah berjumlah Rs 549,03 crore dan Rs 193,55 crore diterima oleh SDTPL dan SAFL, serta dikawal oleh tertuduh bersama Kalanithi, masing-masing melalui pelbagai entiti yang berpangkalan di Mauritius.

Pendakwa ED merujuk kepada butir-butir transaksi wang antara firma-firma ini dan mendapati SDTPL menerima Rs 549,03 crore dari firma berpangkalan di Mauritius M / s Asia Selatan Hiburan Holding Ltd.

Sebelum ini, di mahkamah, ED mendakwa Dayanidhi menjana dana bernilai Rs 742,58 crore melalui cara yang tidak sah dan ia antara prima facie untuk meneruskan tuduhan terhadapnya dan individu lain yang tertuduh dalam kes itu.

Ananda Krishnan, Boss Maxis Kena Waran Tangkap. Menurutnya, Dayanidhi mendapat “habuan haram” Rs 742,58 crore dan wang itu “diletakkan” di firma Kalanithi dengan mengunjurkan sebagai “sah”.

ED juga mendakwa Kalanithi mengawal kedua-dua SDTPL dan SAFL, di mana wang itu disalurkan melalui sebuah syarikat berpangkalan di Mauritius.
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...