Friday, 24 June 2016

YDP PAS Padang Serai Minta Maaf

YDP PAS Padang Serai Minta Maaf. Menyedari kesilapannya memfitnah DAP dan kerajaan negeri Pulau Pinang ketika menyampaikan tazkirah di sebuah masjid, Yang Dipertua Pas Kawasan Padang Serai, Shaharuddin Ibrahim tampil memohon maaf.

Dalam tazkirah Ramadan sewaktu kempen PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar berlangsung, Shaharuddin mendakwa akan berlaku larangan azan di masjid-masjid jika DAP memerintah seperti yang berlaku di Pulau Pinang sekarang.

YDP PAS Padang Serai Minta Maaf. "Saya tidak mahu berbalah dan memanjangkan isu ini jadi dengan rendah hati saya memohon maaf kepada pihak-pihak yang tersinggung dengan kenyataan itu, khususnya DAP," kata Shaharuddin seperti dilapor Sinar Harian.

Selain itu, Shaharuddin turut menjelaskan, tazkirah tersebut sebenarnya hanya bermaksud untuk melahirkan kebimbangan terhadap sikap DAP dan sekutunya yang menentang usaha menegakkan syariat Islam di negara ini.


YDP PAS Padang Serai Minta Maaf


"Khususnya penentangan terbuka mereka terhadap Pindaan Rang Undang-Undang 355 yang dibawa oleh Pas di Parlimen baru-baru ini.

"Saya berharap penentangan mereka itu tidak akan membawa kepada larangan melaungkan azan di masjid-masjid.

"Ini kerana azan dan solat adalah sebahagian daripada syariat Islam yang tidak boleh diganggu oleh mana-mana pihak dalam negara ini," katanya merujuk kepada tindakan beberapa ahli Parlimen Amanah dan DAP yang inginkan penjelasan mengapa isu persendirian berhubung pindaan Akta 355 itu diberi keutamaan.


YDP PAS Padang Serai Minta Maaf


Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang, Dato’ Abdul Malik Abul Kassim semalam menggesa Shaharuddin memohon maaf secara terbuka kerana melemparkan fitnah kononnya masjid-masjid di Pulau Pinang tidak boleh melaungkan azan.

Abdul Malik amat kesal dengan kenyataan berunsurkan fitnah yang dilemparkan Shaharuddin ketika menyampaikan tazkirah Ramadan di Masjid Jamek An-Najah, Padang Serai, Kedah pada 11 Jun 2016.

YDP PAS Padang Serai Minta Maaf. Abdul Malik berkata, tazkirah Ramadan berdurasi 30 minit itu jelas menyiarkan ucapan Shaharuddin pada minit 14:35 iaitu "Kalau DAP menguasai negara..nuu Pulau Pinang tuan-tuan, bang (azan) dah tak boleh dah, bang (azan) tak boleh dah, tuan-tuan".
4 comments:

 1. yg sahihnya ialah kamu dah fitnah dap. kalau mohon maaf itu ikhlas mungkin diterima Allah.

  tp kalau fitnah krn nak menangkan calon, maka fitnah kamu tlhpun berjaya memenangkan bn.

  skrg kamu tanggunglah dosa kemungkaran yg akan dibawa oleh calon bn yg kamu menangkan itu...

  ReplyDelete
 2. ...betul tu...bercakap senang tapi nak tarik balik apa yg kita katakan itu amat susah...fitnah itu lebih bahaya dari membunuh...

  ReplyDelete
 3. ...fitnah itu lebih bahaya dari membunuh...

  ReplyDelete
 4. Dia tk tau yg kt Penang ni lg kuat azan skrg. Pelancong2 pun suka dgr azan yang sayup2 dgn tarannum sekali.

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...