Friday, 27 May 2016

PAS Wajib Baca Artikel Berkenaan RUU Hudud Ini

PAS wajib baca artikel berkenaan RUU Hudud ini. Dalam tulisan-tulisan saya yang lalu, saya menyentuh soal memperundangkan syariah dengan melihat halangan-halangan perundangan yang menyekat proses memperundangkan hukum hudud.

Ada dua isu iaitu, dalam konteks mafhum Syariat ia perlu dilihat luas mencakupi aspek pencegahan, pendidikan dan infra perundangan.

PAS wajib baca artikel berkenaan RUU Hudud ini. Kedua ialah, melalui proses memperundangkan syariat ia perlu melalui legaslatif dan kemudian diadaptasi ke peringkat negeri.

Apa yang berlaku di Parlimen hari ini ialah aspek kedua iaitu dalam meminda seksyen 355 Akta Mahkamah Syariah 1965 dibentangkan secara bil persendirian oleh wakil Marang.

Bagi saya ia peluang untuk dibahas secara demokratik dan proses menerima atau tidak juga melalui proses demokratik.

Pihak ahli legaslatif diberi ruang mengkritik dan membahas isu syariah dalam kerangka memperundangkan dari sudut kerangka perlembagaaan dan halangan-halangan secara perlembagaan dan bukan sentimen menerima atau menolak secara emosi.

PAS wajib baca artikel berkenaan RUU Hudud ini


Malangnya usul persendirian yang jarang mendapat perhatian Speaker disiakan dengan Marang sendiri minta ditangguhkan perbahasan.

Ini bermakna kenyataan bil persendirian diizinkan untuk dibentang dalam hal undang-undang syariah seksyen 355 tanpa bahas boleh terdedah kepada berbagai manupulasi.

Yang menentang akan jadikan ini sebagai muqaddimah pada hudud manakala yang menyokong akan menjadikan isu ini sebagai bahan kempen PRK dan untuk konsumsi ahli parti manakala yang betul-betul mahu melihat perincian dan penjelasan tidak dapat membuat apa-apa rumusan kerana proses ini masih tergantung.

Apapun diharapkan akta berkenaan dengan hak muslim untuk mengikut hukuman jenayah syariah tidak dieskploitasikan untuk tujuan politik sempit apatah lagi untuk tujuan kempen PRK yang terdekat ini.

Jikalau ini berlaku maka agama akan ‘dijual’ sekali lagi untuk ‘melariskan’ sokongan yang bakal diraih.

Saya menunggu perincian Marang dan mahu membahasnya dalam korum Parlimen supaya peranan demokrasi tidak membelakangkan keperluan perundangan syariah sebagai sebahagian daripada atur mainan demokrasi.

PAS wajib baca artikel berkenaan RUU Hudud ini


Sebagai demokrat yang muslim, saya akan menyokong perbahasan yang bebas, adil dan bertanggungjawab yang akhirnya menelurkan satu keputusan seperti mana-mana rang undang-undang.

Tetapi saya bantah jika usul Marang dibuat sebagai bahan kempen untuk mengukuhkan kedudukan partinya atau untuk PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar.

Semua pihak yang berkolaborasi untuk tujuan politik sempit atas nama memperundangkan syariat bukan sahaja tidak ada moral tetapi telah ‘menjual agama’ untuk tujuan politik.

PAS wajib baca artikel berkenaan RUU Hudud ini. Saya harap ianya tidak begitu walaupun sejarah ‘jual agama’ sinonim dengan beberapa kelompok umat beragama termasuk Islam.

Sememangnya RUU persendirian pindaan Seksyen 355 Akta Mahkamah Syariah 1965 masih lagi dalam kekaburan.Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa 
Naib Presiden AMANAH
Ahli Parlimen Parit Buntar 
3 comments:

 1. Sebagai Percernaan Minda..

  Kenapa RUU Hudud ini di benarkan oleh BN secara bersyarat? Syaratnya dibentangkan dan perlu ditangguhkan..

  1. Untuk mengalih isu-isu semasa yang berat (1MDB, BSI , Swiss)
  2. Supaya di PRK Sg Besar dan K. Kangsar. Isu isu 1MDB dan sebagainya tengelam dalam cerita Huhud...
  3. TG Hadi terima cadangan ini kerana pada masa ini yang terbaik untuk menengahkan RUU ini. Sebab jika tidak dibentangkan sekarang, RUU ini tidak ada peluang.

  Ha ha ha.. sekarang ini, orang sebuk mengulas isu RUU ini sambil lupa tentang Mother of Issue iaitu Penyelewengan di BSI bank. Kat kedai kopi bercerita tentang Hudud, orang melayu lupa tentang 1MDB. DAP terjerit-jerit bantah Hudud, lupa sekejap 1MDB..ha ha ha..jerat dipasang, pelanduk masih belum ingat..ha ha ha..

  ReplyDelete
 2. Dok tunggu Tajuk2 utama muka depan akhbar2 : 'Pindaan undang2 bukan HUDUD'. tapi sampai sekrang tk jumpa2 lg. walaupun di akhbar HARAKAH...

  ReplyDelete
 3. Baca yang di atas.Sangat tepat.

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...