Thursday, 5 May 2016

1,000 Pekerja Malaysia Airlines Berhad Diberhentikan Hujung Bulan Ini

1,000 pekerja Malaysia Airlines Berhad diberhentikan hujung bulan ini. Sekitar 1,000 kakitangan Malaysia Airlines Berhad (MAB) akan kehilangan pekerja apabila kontrak sementara yang disandang mereka lupus hujung bulan ini.

Presiden Kesatuan Kebangsaan Anak Kapal Kabin Malaysia (Nufam), Ismail Nasaruddin berkata, keadaan ini pastinya menambah keperitan di kalangan ahli-ahlinya terutama mereka yang berkeluarga.

"Apakah yang membimbangkan lagi ialah masih ramai di kalangan mereka yang diberhentikan sebelum ini masih belum bekerja dan mengharapkan bantuan dari kerajaan.

"Ini sungguh mengecewakan dan suatu skim pembuangan pekerjaan harus dilancarkan secepat mungkin bagi membantu mereka yang kehilangan keupayaan untuk bekerja," jelasnya dalam kenyataan.

Kira-kira enam bulan yang lalu, hampir 3,000 bekas kakitangan Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) yang kemudiannya menukar nama kepada Malaysia Airlines Berhad (MAB) telah memfailkan aduan kepada Jabatan Perhubungan Perusahaan atas alasan mereka diberhentikan secara tidak wajar.

1,000 pekerja Malaysia Airlines Berhad diberhentikan hujung bulan ini. Sebahagian besar pekerja membuat aduan bahawa perkhidmatan mereka ditamatkan tanpa mengikut prosedur yang betul.

Baru-baru ini, MAB yang sedang berdepan dengan krisis kewangan turut dikejutkan dengan pengumuman pengunduran Christoph Mueller sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Urusan Malaysia Airlines Berhad (MAB) yang dikhuatiri mengundang lebih banyak masalah.

Mengulas lanjut, Ismail berkata, pihaknya mencadangkan agar syarikat menyalurkan dana kepada skim ini dalam usaha memberi bantuan perlindungan hidup sehingga pekerja itu mendapat pekerjaan yang baru.

"Kerajaan harus mengambil initiatif ini selaras dengan beberapa negara telah lama membantu pekerja yang telah dibuang oleh syarikat mereka.

1,000 pekerja Malaysia Airlines Berhad diberhentikan hujung bulan ini. "Jika tiada bantuan, mereka akan hilang kepercayaan kepada mana-mana kesatuan dan agensi kerajaan yang pernah menyatakan akan membantu mereka," katanya lagi.

Bagi pekerja yang bakal kehilangan pekerjaan mereka bulan depan, Nufam menasihatkan mereka agar memfailkan kes pemberhentian kerja dengan kesatuan dan Jabatan Perhubungan perusahaan (JPP) dalam tempoh 60 hari, lapor Malaysiakini.
1 comment:

  1. pencolekhangek5 May 2016 at 09:09

    Bukan sahaja penoreh getah dan penanam padi yang susah, orang yang berkemahiran teknikal juga menghadapi masaalah. Semuanya menguji kesabaran kita bagi menghadapi akibat kesilapan kita kerana tidak percaya kepada kebaikan dan keikhlasan. Sudah diberitahu berkali-kali dari zaman dahulu dan juga hingga kiamat, jangan cenderong kepada orang zalim kerana akibatnya buruk tetapi Melayu ini ramai yang jenis bebal sekarang rasailah akbatnya!!

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...