Friday, 8 April 2016

Mr. Os Meninggal Dunia

Mr. Os Meninggal Dunia. Artis komedi popular era 1990-an, Mr Os atau nama penuhnya Mohd Yusof Abdul Hamid, 55, menghembuskan nafas terakhir pada jam 2.50 petang tadi kerana kanser paru-paru di Hospital Selayang, di sini. 

Kematian pelakon veteran kelahiran Kuala Kangsar, Perak itu disahkan oleh anak kelimanya, Hafizul Mohd Yusof. Beliau berkata, bapanya sudah setahun menderita penyakit itu dan pernah menerima rawatan selama lapan hari di hospital yang sama selepas menjalani pembedahan akibat pendarahan tonsil pada Mac tahun lalu. 

Allahyarham memulakan kerjaya lakonan pada tahun 1986 menerusi filem Balik Kampung. Hanya pada tahun 1987, arwah diberi kepercayaan untuk memegang watak utama dalam filem Mr Os. 

Mr. Os Meninggal Dunia

Arwah pernah dua kali memenangi anugerah Pelakon Komedi Terbaik di Festival Filem Malaysia menerusi filem Mr Os pada tahun 1987 dan Ghazal Untuk Rabiah (1997). 

Mr. Os Meninggal Dunia

Arwah bagaimanapun selepas itu menyepikan diri dari dunia perfileman dengan bekerja sebagai pemandu teksi namun kembali aktif pada tahun 2009 menerusi program televisyen Apa Ke Halnya? siaran TV9.
Addin:

Al-fatihah.. moga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh.. amin.


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...