Sunday, 27 March 2016

Live Kongres Rakyat Dari Shah Alam

Selepas bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengetuai gerakan Deklarasi Rakyat bersama-sama pemimpin pembangkang termasuk pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang, perhatian hari ini tertumpu pada Kongres Rakyat di Selangor.

Kongres rakyat yang berlangsung di Pusat Konvensyen Shah Alam itu merupakan cetusan ilham dan diselaraskan oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

Mahathir sendiri dijadual mengambil bahagian dalam majlis tertutup itu dan menjadi orang terakhir yang dijadual menyampaikan ucapan.

Antara pemimpin yang akan membuat penampilan dalam majlis itu adalah timbalan presiden Umno yang digantung jawatannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Besar Kedah yang disingkirkan Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Perhimpunan atas dasar jemputan itu akan bermula pada jam 2 petang dan dijangka berakhir sekitar jam 6 petang.

Mahathir dan sekutunya sebelum ini bergabung tenaga dengan pembangkang dan masyarakat sivil bagi menyingkirkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan juga melakukan pembaharuan institusi.

Malaysiakini membawakan liputan secara langsung acara tersebut.

LANGSUNG

2.00 ptg: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berada di tengah pentas bersama dengan Muhyiddin, Zaid dan pemimpin-pemimpin lain yang menyokong gerakan Selamatkan Malaysia. Perhimpunan secara rasmi bermula dan Mahathir akan menyampaikan ucapan akhir. Dewan penuh dengan orang ramai dan terdapat mereka yang masih berada di luar.


1.45 tgh : Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali tiba. Beliau disambut dengan laungan "Selamatkan Malaysia!" dan "Bebas Anwar!". Dokumen Deklarasi Rakyat sebelum ini dikritik sebahagian penyokong Anwar kerana tidak jelas termasuk permintaan untuk membebaskan beliau dari penjara.

1.30 tgh : Tidak lama selepas itu, timbalan presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin tiba dengan laungan "Reformasi" "Lawan Tetap Lawan!" dan "Takbir". Muhyiddin dijadual berucap petang ini.

1:10 tgh : Dewan pada masa ini hanya dipenuhi sekitar 100 orang. Daripada jumlah itu hampir separuh adalah pengamal media, ramai yang sudah duduk dan ada yang sedang sibuk menyediakan peralatan video.


Zaid sudah berada dalam dewan bersama bekas pemimpin Umno Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan bekas Ketua Pemuda PAS Suhaizan Kaiat.

Di luar dewan, perwakilan masih berkeliaran dan berbual antara satu sama lain. Selain anggota sekretariat Kongres, aktivis Hishamuddin Rais juga dilihat bercakap kepada perwakilan lain.

Pemimpin tertinggi lain belum tiba dan tiada kehadiran polis berpakaian seragam dilihat dan tidak ada kenderaan polis di mana-mana tempat berhampiran.

12 tgh: Dua jam sebelum himpunan 'Selamatkan Malaysia', tetamu jemputan dan pemimpin mula tiba di Pusat Konvensyen Shah Alam Selangor.


Sekumpulan hampir 100 tetamu sedang menunggu untuk masuk ke dewan dengan kira-kira 1,200 kerusi disediakan.

Antara yang kelihatan adalah Setiausaha Agung Parti Amanah Negara Anuar Tahir, anggota Gabungan Ketua Cawangan Malaysia dan pendebat Asia Syed Saddique Syed Abdul Rahman.

Lihat siaran langsung dibawah ini..


Sumber


Akan di update dari masa kesemasa..
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...