Saturday, 23 January 2016

Kenyataan Pelik Dari Presiden PAS

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menuduh DAP menyokong perjanjian Perkongsian Trans Pasifik Perdagangan (TPPA) kerana kaum Cina bakal menguasainya.

Hadi yang berkata demikian dalam  klip video yang dimuat naik dalam laman rasmi Facebook PAS mendakwa, TPPA tidak akan memberi kelebihan kepada kaum Melayu.

"Sebab itu DAP setuju, saya sebut DAP lah senang, mereka setuju semua setuju pun tak apa sebab orang Cina menguasai perdagangan di Malaysia , orang Bumiputera yang letihnya dengan TPPA, kita kena faham," katanya memetik daripada video tersebut.

Hadi yang juga ahli Parlimen Marang berucap dalam klip video sebaran itu yang mengajak ahli PAS untuk turun berdemonstrasi membantah TPPA di Dataran Merdeka di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata, TPPA tidak pernah memberi sebarang kelebihan kepada Malaysia malah mendakwa negara ini akan ke belakang sekiranya perjanjian itu tetap dilaksanakan.

"Yang keduanya perjanjian ini Amerika yang draf, kita ada sikit-sikit , dia yang banyak, dia yang ajar kita, dalam sistem liberalisme kapitalisme , sistem liberal sistem yang menggalakkan perlumbaan, siapa cepat dia dapat.

"Dengan kecepatan dia lebih daripada kita dalam perlumbaan kapitalisme, kita akan ke belakang, kita kena sedar," katanya.

DAP sebelum ini tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung pendirian rasmi mereka mengenai TPPA walaupun rakan pembangkang lain, PKR dan Parti Amanah Negara begitu lantang menolak perjanjian itu.

Bagaimanapun dalam sebuah forum di Pulau Pinang malam tadi Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengatakan kesemua ahli Parlimen Pakatan Harapan akan mengundi menolak TPPA minggu depan.Ahli Parlimen Pakatan Harapan akan mengundi tolak TPPA, kata Guan Eng 
Ahli Parlimen Pakatan Harapan akan mengundi menolak Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik (TPPA) pada sidang Dewan Rakyat khas bagi membahaskan perkara itu pada Selasa dan Rabu depan. 
Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, Pakatan Harapan memutuskan semua ahli Parlimen dari DAP, PKR dan Parti Amanah Negara (Amanah) akan mengundi menentang perjanjian itu.
"Sudah tentu ada pihak yang akan cuba untuk memainkan sentimen perkauman dan menuduh kita menyokong TPPA. Berapa kali kita sudah mengisytiharkan kita tidak menyokongnya?
 "Mereka berkata kita menyokong perjanjian itu kerana kita adalah Cina. TPPA bukan dilakukan orang Cina tetapi Amerika Syarikat." 
Lim yang juga ketua menteri Pulau Pinang berkata secara logiknya ia tidak masuk akal. 
Semalam Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengatakan DAP akan menyokong TPPA kerana orang Cina akan mendapat keuntungan. 
"Walaupun China tidak menyokong TPPA. Mereka yang menyokong TPPA adalah Barisan Nasional dan Umno. 
"Oleh itu, jika kita fikir secara logik, ia akan menjadikan BN dan Umno, bukan?" kata Lim ketika berucap pada majlis makan malam di Amanah Pulau Pinang di Bayan Baru malam tadi.
DAP setakat ini tidak membuat apa-apa kenyataan yang menyokong TPPA. 
Pada November tahun lepas, parti itu berkata ia akan mengundi menolak TPPA jika kerajaan pusat tidak dapat menjelaskan kesan daripada perjanjian itu kepada harga perubatan. 
Walaupun begitu, DAP dan rakan-rakan Pakatan Harapan baru-baru ini dikritik Parti Sosialis Malaysia kerana mereka akan menganjurkan protes anti-TPPA yang dijadualkan berlangsung di Kuala Lumpur petang ini. 
Bantahan itu dianjurkan oleh pertubuhan bukan kerajaan yang terdiri daripada Bantah TPPA, Kongress Rakyat dan kumpulan pelajar.
Sumber

Addin:

Yang setuju untuk laksanakan TPPA ialah kerajaan Umno BN. Yang digasak DAP.. pelik betul Presiden PAS ni. Pergilah nasihat Umno BN..
2 comments:

  1. Bakpe pelik ngat Aji Ade ning. Dah buang tebiat ke apa ? Yang nak tantandangan TPPA tu kerajaan bukan DAP.

    ReplyDelete
  2. boleh bg link video tgha ckp cmtu x,

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...