Friday, 8 January 2016

Kejutan Dari Istana Pahang

Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah hari ini menzahirkan syukur dengan keputusan kerajaan menghentikan sementara aktiviti melombong bauksit di daerah ini.

Sambil memuatkan naik keratan-keratan akhbar yang melaporkan perkembangan terbaharu itu, Tunku Azizah menerusi laman sosial Instagram baginda, bagaimanapun mempersoalkan tempoh pemberhentian itu yang hanya 3 bulan.

"Alhamdulillah... but 3 month only (tetapi hanya 3 bulan sahaja),"kata baginda, sambil melahirkan rasa terkejut dengan gambar-gambar di sekitar kawasan perlombongan bauksit yang dipaparkan di media masa.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar semalam mengumumkan kerajaan mengenakan moratorium terhadap perlombongan bauksit di daerah ini bermula selama 3 bulan mulai 15 Januari ini.

Kerajaan selain itu turut membekukan kelulusan mengeksport bauksit ke luar negara kepada pengusaha bahan mineral itu.

Sebelum ini, Tunku Azizah pernah melahirkan rasa dukacita berhubung pencemaran bauksit dan mahukan rakyat terus berjuang supaya kegiatan itu dihentikan.
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...