Tuesday, 26 January 2016

Berita Ini Menakutkan Rakyat Negara Ini..

Berita Ini Menakutkan Rakyat Negara Ini. Disebabkan Putrajaya giat memerangi Kumpulan Militan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis), wakil kumpulan pengganas itu menghantar mesej amaran kepada Malaysia melalui video, lapor Mstar Online.

Menerusi sebuah rakaman video yang disiarkan dalam dalam bahasa Melayu, portal itu melaporkan, unit militan Isis Malaysia-Indonesia yang dipanggil “Katibah Nusantara” mengancam untuk membalas dendam berikutan penangkapan ahlinya.

"Jika anda tangkap kami, kami akan terus meningkat bilangan anggota, tapi jika anda biarkan kami...kita akan lebih dekat dengan matlamat untuk membawa kembali kedaulatan khalifah,” kata petikan video itu yang bertajuk "Mesej awam kepada Malaysia".

"Mereka yang menamakan kami sebagai Khawarij (ingkar), Daesh (nama lain Isis) dan juga sebagai agen Mossad sebenarnya Syiah dan sekutunya.

"Kami tidak akan tunduk kepada sistem demokrasi tadbir urus kerana kami hanya akan mengikut undang-undang Allah."  

Menurut Mstar Online, terdapat satu lagi video yang menyeru “saudara” Katibah dari Somalia iaitu Al-Shabaab untuk menyertai kumpulan mereka.

Dalam video yang berdurasi lebih seminit itu, militan Katibah berkenaan yang fasih bertutur dalam bahasa Melayu menggesa rakan mereka dalam Al-Shabaab untuk menyertai Isis dan jihad mereka.

Video itu menunjukkan ahli Katibah, Abdul Halid Dari menggesa mereka untuk mengikrarkan kesetiaan kepada pemimpin Isis Abu Bakr Al-Baghdadi dan menyertai perjuangan "sebenar" di Syria sambil diperhatikan seorang lagi rakan militan, Mohd Nizam Arifin.

Halid juga menyebut mengenai ajaran Nabi Muhammad bagi meyakinkan pejuang di Somalia untuk menyertai Isis.

Berita Ini Menakutkan Rakyat Negara Ini

Menurut portal itu, Pengarah Bahagian Anti Pengganas, Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Ayob Khan Mydin menyifatkan ancaman dan cabaran kepada kerajaan Malaysia itu mencerminkan pendirian kurang ajar kumpulan Katibah berkenaan.

"Ia juga membuktikan Isis, terutamanya golongan Katibah memandang negara kita sebagai sekular dan oleh itu menjadikan kerajaan dan rakyat sebagai sasaran.

"Tidak syak lagi ia sebagai langkah membalas dendam terhadap tindakan pasukan keselamatan kami kepada mereka," katanya seperti dilaporkan Mstar Online.

Katanya, bahagian anti pengganas akan lebih berhati-hati kerana serangan boleh berlaku pada bila-bila masa.

"Kita perlu sentiasa berjaga-jaga dan tidak mampu untuk membiarkan pengawal kami ke bawah," katanya.

Berhubung video yang ditujukan kepada Somalia, Ayob berkata walaupun ia mempunyai sari kata dalam bahasa Arab, hakikatnya ialah Halid bercakap dalam bahasa Melayu dan beliau mengesyaki terdapat juga rakyat Malaysia yang menganggotai Al-Shabaab.

"Ini satu perkembangan baharu yang menunjukkan lebih ramai penglibatan rakyat Malaysia dalam kumpulan pengganas," katanya.
2 comments:

  1. Balas dendam????....heran.....tumpukan lah pada pembebasan Syria kalau kamu benar...isunya Syria...selesaikanlah

    ReplyDelete
  2. knape rakyat malaysia pulak harus takut.rakyat bukan nye tahu hal hal IS ini pun.kami rakyat tak peduli pun IS ini.cari nak makan minum pun susah.knape knape kami rakyat pulak jadi sasaran.gila gila

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...