Monday, 21 December 2015

Rahsia Rayani Air

Syarikat Penerbangan Rayani Air yang berpangkalan di Langkawi bakal memulakan operasinya pada 20 Disember ini dengan penerbangan 'homecoming' dari KLIA2 ke Langkawi.

Ia akan disusuli denagan penerbangan pertama dari Langkawi ke KLIA2.

Pengarah Urusan Rayani Air, Jaafar Zamhari berkata syarikat itu menyediakan perkhidmatan penerbangan domestik melibatkan lima lokasi iaitu Langkawi, KLIA2, Kota Bharu, Kuching dan Kota Kinabalu.

Jelasnya, Rayani Air memilih Langkawi sebagai pangkalan penerbangan kerana melihat lokasi itu sebagai destinasi utama pelancong.

Rayani Air juga adalah syarikat penerbangan yang pertama di Malaysia yang beroperasi berlandaskan patuh syariah.

"Kami mewajibkan anak kapal kami yang beragama Islam untuk berpakaian menutup aurat dan kepada yang bukan beragama Islam untuk memakai secara sopan.

"Dalam penerbangan kami juga, kami mempunyai polisi 'tiada alkohol' dan menyediakan makanan yang halal.

"Kami juga akan membuat bacaan doa sebelum memulakan penerbangan," kata Jaafar dalam satu sidang media selepas majlis penerimaan Lesen Perkhidmatan Udara (ASL) dan Sijil Operasi Udara (AOC) oleh Jabatan Penerbangan Awam (DCA) di Putrajaya pada Jumaat.

Perkhidmatan penuh

Jaafar juga menegaskan syarikat penerbangan itu bukan penerbangan kos rendah mahupun penerbangan jenis hibrid.

"Kami adalah penerbangan perkhidmatan penuh (full service) seperti MAS. Pesawat kami menyediakan 16 tempat duduk kelas bisnes dan 128 kelas ekonomi," jelas Jaafar.

Rayani Air kini memiliki 355 kakitangan yang melibatkan lapan juruterbang dan 50 anak kapal.

Setakat ini, Rayani Air menggunakan dua pesawat Boeing 737-400 yang dibeli dari Neptune Air Limited.
Bagi tahun hadapan, syarikat penerbangan itu bercadang untuk menambah jumlah pesawat dan meluaskan rangkaian ke rantau Asia termasuk Jakarta dan Manila.

Jaafat turut berkongsi antara rancangan Rayani Air adalah membuka laluan ke Timur Tengah yang khusus kepada penerbangan umrah dan haji.

Dalam tempoh satu hingga dua tahun, Rayani Air juga menyasarkan untuk meluaskan pasaran di China.

Sejak dibuka untuk tempahan pada 13 Disember lalu, Rayani Air sudah mendapat sambutan baik dengan memperoleh antara 50 peratus hingga 60 peratus tempahan terutamanya untuk musim perayaan Cina tahun hadapan.

1 comment:

  1. Syukur Alhamdulillah.. cantik pun anak kapal berpakaian begitu, nampak sopan dan manis. Saya tidak nampak sebarang halangan untuk melaksanakan tugas dengan baik jika berpakaian sebegitu. MAS tak teringin ke nak ikut? Memanglah anak kapal MAS berkebaya tetapi apa guna jika belahannya hingga ke pangkal paha. MAS GLC kerajaan, jangan saja fikir untung dunia, untung akhirat dikesampiangkan. Doa saya moga syarikat ini akan berkembang maju. In Syaa Allah.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...