Wednesday, 18 November 2015

Akhirnya.. Menteri Ini Jawab Isu YaPEIM

Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) tidak mempunyai sebarang isu penyelewengan sebaliknya agensi itu menjadi perhatian hanya kerana persepsi negatif sesetengah pihak.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata perkara itu dapat dilihat berdasar laporan audit agensi itu yang tidak menunjukkan sebarang unsur penyelewengan.

Beliau juga menegaskan menteri tidak mempunyai sebarang kuasa dalam soal operasi Yapeim kerana semuanya tertakluk kepada pengurusannya dan lembaga pemegang amanah agensi itu.

"Jadi menteri atau timbalan menteri tidak ada kuasa untuk campur tangan kecuali jika kami merasakan ada sebarang bentuk penyelewengan, dan dalam kes ini bukan penyelewengan tapi isu persepsi. Tetapi kita akan melihat jika ada sebarang isu tadbir urus.

"Tetapi sebagai menteri dan timbalan menteri kami hanya lihat laporan auditnya, takkan kami nak campur urusan Yapeim setiap hari, nak tengok apa ketua pegawai eksekutif, presiden atau lembaga pengarah dia buat, kena faham konsep tadbir urus itu," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2016 di peringkat jawatankuasa di Dewan Rakyat, malam tadi.

Asyraf juga membidas ahli Parlimen pembangkang agar tidak terpengaruh dengan pelbagai persepsi negatif yang dilemparkan kepada agensi itu dan menyifatkan mereka sepatutnya menyokong Yapeim.

Yapeim menjadi perhatian sejak minggu lalu, berhubung dakwaan salah guna dana dan lebihan pembayaran gaji kepada pengurus atasannya.

Dakwaan Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW) Akmal Nasir itu turut mengaitkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Yapeim dan peneraju tertinggi yayasan berkenaan yang dituduh menyalah guna dan menyeleweng dana Amal Jariah (Skim Potongan Gaji).

Ketua Pengarah/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Yapeim Datuk Abibullah Samsudin dalam kenyataan media semalam menegaskan Yapeim dan individu yang terjejas dengan dakwaan itu akan mengambil tindakan undang-undang dalam masa terdekat.

2 comments:

  1. yapeim dah tercalar...maaf aku dan ramai lagi dah stop potongan yapeim...

    ReplyDelete
  2. Isunya ape yang Yapeim buat perlu pada landasannya kerana Yapeim kuip duit orang ramai secara sah kononnya untuk membantu membangunkan ekonomi umat Islam. Harapan kami ialah untuk buat pahala tetapi kalau dah belanja sesuka hati tidak mencapai matlamat dan ada banyak duit utk buat program program begini hentikan kutip duit kami . Kami tak redho walau sesenpun dan kami rasa tertipu. Kami sudah buat potongan gaji bertahun tahun dan hidup kami tak semewah menteri dan pemegang amanah dalam Yapeim.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...