Wednesday, 23 September 2015

Berita Ini Tidak Digembar Gemburkan Oleh Media Pro Umno


Skandal syarikat pelaburan negara, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) telah ‘mempopularkan’ Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Malaysia di seluruh dunia.

Ini kerana, laporan yang menyatakan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) telah mula menjalankan siasatan rasuah melibatkan 1MDB telah mendapat liputan meluas media di beberapa buah negara.

Laporan itu telah mendapat perhatian media sekurang-kurangnya 10 negara seperti di Bulgaria, Thailand, Vietnam, Sepanyol, China, Korea, Rusia, Jepun dan India.

Siasatan FBI ke atas 1MDB tercetus apabila Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dihalang ke luar negara dan kemudiannya di tahan oleh polis.


Bekas Naib Ketua UMNO Batu Kawan itu dikatakan merancang untuk ke New York dan London pada Jumaat lalu. Bagaimanapun, tujuan beliau ke luar negara tidak diketahui.

1MDB diselubungi kontroversi apabila ia dikaitkan memiliki hutang sebanyak RM42 bilion dan turut didakwa salah urus kewangan.

Berikutan itu siasatan terhadap 1MDB dilakukan secara menyeluruh.

Bulan lalu pihak berkuasa Switzerland membekukan akaun dana itu untuk siasatan lanjut. Pihak berkuasa Hong Kong juga mengesahkan siasatan terhadap 1MDB sedang dijalankan.


Iklan B (ii)No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...