Saturday, 15 August 2015

Petanda Muhyiddin Di Singkirkan Dari Umno?


Petanda Muhyiddin Di Singkirkan Dari Umno? Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mempertikaikan keputusan pembubaran pasukan petugas khas yang menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada ketika siasatan itu masih belum selesai dan tidak menolak wujud campur tangan pihak tertentu di dalamnya.

Beliau juga menggesa supaya empat agensi penguatkuasa yang menganggotai pasukan itu sebelum ini – Bank Negara Malaysia, Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia – tidak berhenti daripada mengambil tindakan undang-undang mengikut bidang kuasa masing-masing jika wujud salah laku membabitkan 1MDB.

Katanya, walaupun pasukan itu kini dibubarkan, ia tidak bermakna pihak bertanggungjawab tidak boleh mengambil tindakan daripada sudut undang-undang.

"Seperti Bank Negara, untuk menyiasat daripada sudut perundangan berkaitan kewangan. Atau pun SPRM, kalau ada elemen rasuah dan sebagainya. Atau pun pihak polis, yang boleh menggunakan undang-undang jenayah dan sebagainya. 

"Mereka perlu bertindak," kata Muhyiddin ketika merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kemaman di Terengganu petang ini.

Petanda Muhyiddin Di Singkirkan Dari Umno? 

SPRM pada 5 Ogos mengumumkan pasukan petugas khas tersebut dibubarkan dan 3 agensi yang menganggotainya diminta membuat siasatan secara sendirian.

Timbalan presiden Umno itu berkata, kesan daripada pembubaran pasukan khas tersebut menyebabkan siasatan ke atas 1MDB tidak dapat dilaksanakan dan terbengkalai ketika ini.


"Yang menjadi persoalan hari ini, kenapa langkah yang sedang dilaksanakan dilihat terbengkalai sedikit, dilihat macam tidak dapat diteruskan dengan licin dan lancar?

"Dan ada campur tangan yang menyebabkan timbul isu dan masalah, sebagaimana kita lihat dan saksikan sekarang ini," katanya dipercayai merujuk kepada tindakan polis menyoalsiasat pegawai SPRM dan pertukaran pegawai kanan agensi anti-rasuah itu.

Muhyiddin berkata, kemelut yang timbul sesama agensi anggota penyiasat pasukan khas tersebut juga menambah masalah dan menyebabkan siasatan tergendala.

"Kenapa ada tindakan diambil pihak tertentu yang sedang menyiasat perkara ini?... Malangnya, apabila ia dimulakan, hari ini ia agak tergendala," katanya.

Sebuah pasukan petugas khas ditubuhkan bagi menyiasat 1MDB dan dakwaan berbilion ringgit dipindahkan daripada syarikat berkaitan dana pelaburan negara itu ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

The Wall Street Journal dan laman web pemberi maklumat Sarawak Report melaporkan awal bulan lalu, sejumlah hampir AS$700 juta (RM2.67 bilion) didakwa dipindahkan dari dana milik negara ke dalam dua akaun bank di bawah nama Najib di AmBank pada awal 2013.

Bagaimanapun, koordinasi pasukan khas tersebut dilihat bercelaru dengan pihak polis membuat tangkapan dan menyiasat beberapa individu daripada SPRM dan Bank Negara.

Malah, dua Pengarah SPRM yang terbabit dalam operasi khas menyiasat kes 1MDB, dan bekas anak syarikatnya SRC International, juga ditukarkan ke Jabatan Perdana Menteri minggu lalu atas alasan timbul "isu disiplin."

Namun, keputusan tersebut dibatalkan selepas Putrajaya dikritik hebat.


Iklan B (ii)
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...