Friday, 10 July 2015

Betul Ke Berita Gempar Ni?


Betul Ke Berita Gempar Ni? Blog pembocor rahsia Sarawak Report hari ini mendakwa isteri perdana menteri Datuk Seri Najib Razak menerima deposit dengan jumlah keseluruhan RM2 juta, di antara 10 Februari dan 23 April tahun ini.

Menurut Sarawak Report, jumlah itu didakwa didepositkan seorang “pembantu peribadi” Datin Seri Rosmah Mansor bernama Roslan Sohari menerusi 8 transaksi ke dalam akaun Affin Bank milik “Rosmah Binti Mansor (Datin Sri)” di cawangan Bangunan Getah Asli Kuala Lumpur.

"Sarawak Report mempunyai salinan urus niaga ini dan dimaklumkan Roslan hadir di bank itu dengan wang tunai dalam sebuah beg.

 "Menurut rekod, deposit-deposit ke dalam akaun itu dibuat 'pembantu peribadi' pemilik akaun," dipetik laporan Sarawak Report.

Dalam laporannya, Sarawak Report mendakwa 8 deposit itu setiap satunya berjumlah di antara RM150,000 sehingga RM300,000.

Bagaimanapun, ia mendakwa deposit dalam jumlah yang besar sebegitu biasanya perlu dilaporkan ke Bank Negara Malaysia tetapi tidak dilaporkan kerana salah seorang ahli lembaga pengarah bank itu merupakan pengerusi firma sarat hutang, 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

"Sarawak Report boleh mengesahkan akaun bank ini diletakkan di bawah siasatan, kerana ia berkait dengan kemungkinan wang yang digelapkan berkait dengan 1MDB," laporan itu dipetik.Betul Ke Berita Gempar Ni? 

Panggilan telefon yang dibuat The Malaysian Insider ke nombor tertera di dokumen berkenaan dan didakwa sebagai milik Roslan tidak berjawab dan masuk ke peti simpanan suara.

Portal berita Malaysiakini, bagaimanapun berkata ia berjaya menghubungi Roslan yang berkata dia tidak tahu mengenai deposit wang yang didakwa dilakukan olehnya.

“Tidak, saya tidak tahu,” katanya dipetik oleh Malaysiakini.

Beliau turut memberitahu portal itu tidak pernah bekerja untuk Jabatan Perdana Menteri, atau pun ada kaitan dengan Rosmah.

Sarawak Report berkata akaun bank berkenaan yang dikatakan milik Rosmah kini turut disiasat kerana ia boleh dikaitkan dengan syarikat sarat hutang 1MDB.

Dakwaan ini timbul tepat seminggu selepas The Wall Street Journal mendakwa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima wang RM2.3 bilion bersumber asal daripada dana sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ke dalam akaun peribadinya.

Terkini, peguam negara baru saja mengesahkan 2 akaun Najib yang disebut dalam dakwaan itu sudah ditutup sebelum dakwaan itu dibuat pada 2 Julai lalu.

Kenyataan ini mengesahkan laporan WSJ yang menyebut perkara sama tentang status akaun Najib.


Iklan B (ii)1 comment:

  1. Jangan buat tuduhan tanpa bukti, ada awak nampak?
    Mungkin itu duit tabung Rosmah sejak dulu,,

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...