Sunday, 11 January 2015

Tembelang SPR Terbongkar Lagi?


KUCHING: Tidak ada “mala fide’” atau niat jahat di pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mencadangkan 11 kawasan pilihan raya negeri yang baru dalam persempadanan semula kawasan itu.

Ahli Majlis Tertinggi PBB, Abdul Karim Rahman Hamzah, berkata suruhanjaya itu telah bertindak di atas permintaan Kerajaan Sarawak yang baru-baru ini meluluskan Rang Undang-Undang untuk menaikkan kawasan Dewan Undangan Sarawak semasa dari 71 kepada 82 pada sidang DUN Nov lalu.

Beliau menambah bahawa proses persempadanan, walaupun dilihat sebagai latihan politik, dibenarkan di bawah Perlembagaan Persekutuan. “SPR, bagaimanapun tidak bercadang untuk menambah bilangan kerusi Parlimen kerana proses itu akan memerlukan kelulusan Rang Undang-Undang di Parlimen.”

Abdul Karim yang juga Timbalan Menteri Pembangunan Belia berkata demikian susulan Wakil Rakyat Serdang Ong Kian Ming, yang dilaporkan menyifatkan cadangan SPR untuk menambah 11 kerusi negeri di Sarawak kelihatan seperti langkah politik sesuai bagi pilihan raya negeri dalam 2016, kerana tidak ada kerusi persekutuan yang meningkat.

“Mana-mana langkah kawasan persempadanan adalah latihan politik. Walau bagaimanapun, langkah ini dibenarkan oleh Perlembagaan Persekutuan,” kata Abdul Karim. “Saya tidak nampak apa-apa ‘mala fide’ dalam SPR melakukannya pada masa ini kerana ia adalah atas permintaan DUN Sarawak yang telah meluluskan Rang Undang-undang bagi maksud itu.”

“Kawasan pilihan raya Parlimen tidak terjejas kerana memerlukan Parlimen untuk meluluskan Rang Undang-undang.”

Mempersoalkan rasional untuk menambah bilangan kerusi DUN tanpa menambah sebarang kerusi Parlimen, Ong berpendapat bahawa peningkatan jumlah kerusi parlimen mungkin menangguhkan latihan semula persempadanan pilihan raya, memandangkan proses itu akan melibatkan pindaan perlembagaan yang memerlukan dua pertiga majoriti di mana Barisan Nasional (BN) hanya mengawal majoriti mudah.

Dewan Undangan Negeri (Komposisi Keahlian) Rang Undang-undang 2014 – untuk menambah bilangan kerusi negeri – telah diluluskan pada 11 Nov.Iklan B (ii)No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...