Thursday, 8 January 2015

Rupanya Mamat Ni Penyebar Maklumat Palsu Banjir


Polis Kelantan menahan seorang juruteknik lelaki berusia 37 tahun yang disyaki menyebarkan maklumat palsu berkaitan banjir melalui laman sosial Facebook.

Ketua Polis Kelantan Datuk Mazlan Lazim berkata lelaki itu ditahan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kelantan, di Kuantan, Pahang, pada 10 pagi semalam.

"Suspek dipercayai menyebarkan maklumat palsu melalui laman sosial Facebook kononnya bekalan makanan yang dibawa sebuah badan bukan kerajaan untuk dihantar ke Kuala Krai disekat oleh pihak berkuasa.

"Perkara ini menjadi viral pada 27 Disember lepas dan kita  buat laporan pada 29 Disember seterusnya menahan seorang lelaki yang juga seorang juruteknik," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan di Kota Baru, hari ini.

Turut hadir Timbalan Ketua Polis Kelantan Datuk Rosli Abdul Rahman. Mazlan berkata lelaki itu kini direman tiga hari sejak semalam bagi membantu siasatan.

Menurut Mazlan polis kini sedang menjejaki seorang lagi lelaki berusia 30-an kerana dipercayai menyebarkan maklumat palsu melalui aplikasi WhatsApp.

"Kita kenal pasti suspek dan akan melakukan tangkapan dalam masa terdekat...suspek dipercayai menyebarkan maklumat kononnya terdapat mayat bergelimpangan di Guchil, Kuala Krai," katanya.

Mazlan berkata kedua-dua kes itu disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. ~malaysian insider


Iklan B (ii)

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...