Thursday, 22 January 2015

Pengarah JAWI Betul-Betul Buat U Turn?


Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) berkemungkinan akan membatalkan waran tangkap kepada tiga gadis Melayu bertudung yang terbabit dengan aksi "peluk dan cium" ketika konsert kumpulan K-Pop dari Korea Selatan baru-baru, lapor Mstar Online.

Portal tersebut yang memetik sumber Jawi berkata, ‎keputusan itu dicapai ekoran sehingga ke hari ini, ketiga-tiga gadis tersebut masih tidak menyerahkan diri mereka secara sukarela.

"Kita sudah memberi mereka tempoh selama seminggu untuk tampil membantu siasatan. Tetapi sehingga ke hari ini mereka tidak berbuat demikian.

“Selepas berbincang, kita putuskan untuk tidak mengenakan waran tangkap ke atas mereka. Tetapi kita secara terbuka bersedia untuk memberi khidmat nasihat dan kaunseling kepada mereka,” katanya seperti dilaporkan portal Mstar Online hari ini.

Susulan kontroversi konsert kumpulan B1A4 yang menjadi "viral" di media sosial, Pengarah Jawi, Paimuzi Yahya dilaporkan memberi tempoh seminggu kepada tiga gadis itu tampil untuk membantu siasatan atau waran tangkap akan dikeluarkan.

Video aksi pelukan dan ciuman antara ahli kumpulan K-Pop bersama tiga peminat wanita dimuat naik oleh portal "Sukan Star" dengan tajuk "gadis Melayu dicabul artis K-Pop?".

Utusan Malaysia minggu lalu melaporkan kes itu akan disiasat mengikut Seksyen 29 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 (Akta 559) Perbuatan Tidak Sopan Di Tempat Awam.

Jika disabitkan kesalahan, mereka boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan.

Paimuzi berkata kepada The Malaysian Insider minggu lalu badan penguatkuasaan agama itu akan memfokuskan kepada kaunseling, memberi nasihat dan panduan, dan menambah itu merupakan niat mereka sejak awal lagi.

Paimuzi memberitahu, sehingga kini, gadis-gadis Melayu tersebut masih belum dikenal pasti dan mereka masih belum tampil untuk bertemu Jawi.

"Kami sudah panggil mereka untuk hadir dan berbincang kes ini bersama, untuk lihat jika mereka perlu sebarang bantuan daripada Jawi."

Beliau berkata, terpulang kepada gadis-gadis tersebut jika mereka mahu meminta nasihat daripada Jawi dan menambah tiada jangka masa yang ditetapkan untuk mengadakan pertemuan tersebut. ~malaysian insider


Addin:

Apa perlu JAWI tarik balik waran tangkap terhadap 3 wanita tersebut? Sepatutnya JAWI tidak perlu bertindak demikian, seolah-olah JAWI tiada pendirian dan mudah ditekan. 

Waran tangkap tersebut biar diaktifkan, sekiranya tertangkap wanita tersebut boleh diberi kaunseling dan khidmat nasihat tapi bukan menghukum. 

Dalam masa yang sama, JAWI tidak perlu penguatkuasaan terpilih (baca sini). Undang-undang ini perlu dijalankan disegenap lapisan masyarakat termasuk pemimpin dan artis. 

Barulah institusi agama ini dipandang mulia oleh masyarakat. Ada berani?Iklan B (ii)
3 comments:

  1. Jawi kena fikiaq banyak kali sebelum meneruskan tindakan mereka sebab mereka telupa yang berpeluk cium dikhalayak bukan setakat gadis-gadis marehan tapi mak-mak menteri najib pun dah peluk cium pelbagai bangsa jadi biaq pi lah depa tak nak saman keatas budak-budak peppuan tu.Memang JAWI dah hilan buah mereka.

    ReplyDelete
  2. JAWI ni nampaknya kena masuk jawi sekali lagi. Atau tukar jadi RUMI lagi baik.

    ReplyDelete
  3. hilang lagi...........maruah daa

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...