Wednesday, 7 January 2015

Berita Ini Pasti Menyakitkan Hati Mangsa Banjir


Kementerian Kewangan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan dipanggil Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Malaysia (PAC) untuk menjelaskan mengenai peruntukan RM800 juta bantuan banjir yang diumumkan baru-baru ini.

Pengerusi PAC Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, jumlah yang diumumkan tersebut besar dan memerlukan ketelusan dalam cara menguruskannya.

"Jumlah RM800 juta untuk bantuan ini besar, PAC akan memanggil Kementerian Kewangan dan MKN untuk memperincikan bagaimana peruntukan ini disalurkan kepada mangsa banjir," kata Nur Jazlan kepada The Malaysian Insider.

Katanya, peruntukan besar itu memerlukan ketelusan dan perbelanjaan berhemah bagi mengelakkan bajet tambahan yang bakal dibentangkan kerajaan di Dewan Rakyat nanti menjadi isu.

"Isunya sekarang ialah mengenai bajet tambahan ini. Banyak pihak akan mempersoalkan mengapa kerajaan tidak boleh buat bajet yang tepat.

"PAC cuma panggil bagi mengetahui sama ada bajet tambahan ini betul-betul berhemah dan telus," katanya.

Pada masa sama, Nur Jazlan menegaskan tindakan PAC memanggil Kementerian Kewangan dan MKN ini dapat mengelakkan kekeliruan setiap kali bajet tambahan dibentang.

Peruntukan RM800 juta tersebut, menurut Nur Jazlan, berbentuk bantuan kepada mangsa banjir, dan tidak meliputi perbelanjaan untuk pembangunan semula di tempat yang terjejas.

Berita Ini Pasti Menyakitkan Hati Mangsa Banjir

"Ini hanya bantuan banjir kepada mangsa banjir, ia belum kos untuk pembangunan semula seperti buat jalan semula, baiki bekalan elektrik dan air serta sebagainya," kata beliau.

Sementara itu, Nur Jazlan berkata MKN perlu menjelaskan beberapa perkara yang menjadi persoalan khususnya berhubung aduan mengenai persediaan dan pengurusan yang tidak teratur dalam menangani bencana banjir kali ini.

"Kita hendak tanya, kenapa persediaan kali ini terjejas? Sebab, orang kata bekalan tidak cukup, komunikasi terputus, bot tidak cukup," katanya.

Ditanya bila Kementerian Kewangan dan MKN akan dipanggil, Nur Jazlan memberitahu surat akan dihantar sebaik sidang Parlimen dibuka dan selepas reda semua masalah banjir.

Semalam Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan dilaporkan berkata hampir RM800 juta sudah dibelanjakan kerajaan menerusi MKN bagi membantu mangsa banjir di negeri-negeri yang terbabit musibah itu baru-baru ini.

Peruntukan berkenaan membabitkan pembekalan makanan, operasi logistik dan pembersihan rumah-rumah mangsa.

Banjir kali ini melanda beberapa buah negeri, khususnya di pantai timur, antara yang terburuk dalam sejarah di mana hampir 200,000 orang menjadi mangsa. ~malaysian insiderIklan B (ii)


1 comment:

  1. Bila nak bagi rakyat macam macam hal tapi bila membabitkan wang berjuta nak bagi menteri buat projek yg tidak berhasil tak ada pula kerenah senang diluluskan. Inilah dia perangai orang umno bn yg kamu pilih.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...