Monday, 8 December 2014

Gara-Gara Kenyataan Kontroversi.. Najib Mungkin Pecat Ahli Majlis Tertinggi Umno Ini?


Ahli Parlimen Kepala Batas Datuk Seri Reezal Naina Merican mempertikaikan pelantikan tokoh korporat Jerman Christoph R Mueller sebagai ketua pegawai eksekutif baru Malaysia Airlines Bhd (MAS NewCo).

Wakil rakyat Umno itu berkata, jawatan penting itu seharusnya diberikan keutamaan kepada warga tempatan.

Reezal dalam kenyataannya berkata, beliau sebelum ini telah membangkitkan keperluan menggunakan pakar tempatan sewaktu penubuhan Vestigo Petroleum.

“Tenaga dan kepakaran tempatan mestilah diberikan keutamaan dalam apa jua keadaan.

"Isu ini saya bangkitkan secara jelas di Dewan Rakyat,” katanya.

Ahli Majlis Tertinggi Umno itu turut menegaskan bahawa industri penerbangan merupakan industri strategik dan penting dan oleh itu pelantikan pengurusan tertingginya tidak harus diambil mudah.

“Walaupun mungkin Mueller adalah pakar terbaik di dalam industri penerbangan beliau masih boleh berperanan sebagai konsultan dan bukannya seorang ketua eksekutif," katanya.

'Bukan nasionalis sempit'

Mueller yang akan memulakan tugasnya pada 1 Januari tahun depan turut dipersoalkan sama ada memahami implikasi keputusan dasar yang akan dibuat kepada negara nanti.

“Apakah CEO baru ini faham dengan implikasi keputusan dasar yang dibuat kepada agenda besar Bumiputera/ekonomi nasional nanti?

“Atau keputusannya akan hanya bergantung kepada keuntungan dan kerugian semata-mata?” soal Reezal.

Katanya, pandangan itu dikemukakan bukan atas jalur pemikiran 'nasionalistik sempit' tetapi “keperluan sebenar MAS dan masa hadapannya”.

“MAS bukan syarikat biasa; ia amanah dan lambang kemampuan kita menyusun langkah ekonomi yang tepat,” ujarnya.

Sebelum ini mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengulas pelantikan Mueller dengan kenyataan kontroversi:

“Orang Malaysia bodoh. Mereka tidak tahu urus (syarikat) penerbangan.” ~malaysiakiniIklan B (ii)1 comment:

  1. Kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1511 adalah disebabkan sikap keturunan Mendaliar dari Benua Keling yang kerjanya mengadu domba dan membuat fitnah. Kerja buruk kaum Mendaliar ini amat dipercayai oleh Sultan Mahmud Syah sehingga menyebabkan ramai bangsawan Melayu dipecat atau dihukum bunuh. Sikap buruk kaum Mendaliar ini menyebabkan Kerajaan Melayu Melaka menjadi lemah dan akhirnya jatuh ke tangan penjajah pada tahun 1511.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...