Saturday, 20 December 2014

Berita Menakutkan Seluruh Rakyat Akhirnya Tersebar


Dr Dzulkefly Ahmad meramalkan negara bakal berdepan dengan "defisit berkembar" sekiranya harga minyak mentah dunia terus mencatatkan penurunan sekaligus menyaksikan kejatuhan berterusan nilai mata wang ringgit, lapor akhbar Harakah.

Menyifatkan 2015 "tahun sengsara" bagi rakyat, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat itu berkata, kejatuhan harga minyak mentah dunia menyaksikan Malaysia antara negara paling terkesan kerana merupakan satu-satunya negara pengeksport minyak di Asia Tenggara.

Beliau yang juga Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan PAS berkata, krisis itu mengakibatkan impak yang besar terhadap pendapatan hasil negara, terutama dari konteks penentuan imbangan dagangan dan juga kesan kepada "akaun semasa" yang ditentukan faktor import dan eksport.

"Ini ia akan menyebabkan lebihan 'akaun semasa' menjadi menipis sehingga berlakunya defisit sekali lagi, sekaligus tercetuslah fenomena defisit berkembar, yakni fiskal dan akaun semasa.

"Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tak peduli rakyat tetapi sangat takut kepada agensi penarafan seperti Fitch Rating, Moodys dan Standard and Poor.

"Kalau defisit berkembar berlaku, berat kesannya kepada negara, daripada segi  persepsi pihak pelabur dan kos pinjaman di pasaran kewangan dan pasaran bon," katanya dalam satu wawacara dengan akhbar tersebut.

Beliau menjangkakan buat masa ini negara bakal kehilangan pendapatan menerusi hasil minyak dan gas sekurang-kurangnya antara US$25 hingga US$30 bilion (RM104.7 bilion).


"Ini kerana kejatuhan harga minyak mentah berkurangan lebih 40% pada harga US$60 setong berbanding ketika pengumuman Bajet 2015 apabila meramalkan harga minyak dunia pada paras US$105 setong," katanya dalam wawancara itu.

Dzulkefly berkata, rakyat sudah tentu yang paling terkesan apabila penurunan mata wang menyaksikan kuasa membeli mereka berkurangan, tambahan pula dengan gaji yang tidak naik termasuk pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) kelak.

"Dengan gaji tidak naik, rakyat pastinya ketika itu akan mengalami inflasi yang sangat-sangat parah. Kita boleh gambarkan seperti ini.

"Penurunan mata wang ringgit ke paras 10% menjadi barang import akan naik 10% juga. Barang yang dulunya kita beli RM100 menggunakan dollar sekarang akan menjadi lebih mahal dan perlu dibayar dengan harga RM110.

"Akhirnya pengimport akan memindahkan kosnya kepada pengguna kerana mereka mahu mengekalkan margin keuntungan mereka," katanya.

Beliau berkata, meskipun negara berdepan kehilangan hasil minyak, beban itu sedikit sebanyak berkurangan dengan penghapusan subsidi bahan bakar yang memberikan penjimatan kepada kerajaan sekitar RM11 bilion hingga RM13 bilion.

"Dengan kata lain, kita masih kekurangan dalam lingkungan RM15 bilion. Bagaimana Najib dan Kabinet mahu atasi?

"Bagi saya yang perlu dilakukan kerajaan ialah ketelusan dan kebertanggungjawaban kepada rakyat untuk menerangkan kedudukan sebenarnya.

“Kalau perlu, dibentangkan kembali dalam satu sidang Parlimen khas bagaimana kerajaan akan mengatasi ‘defisit hasil’ ini," katanya.

Katanya, penting bagi Putrajaya bersikap telus dalam menguruskan peruntukan bajet agar perbelanjaaan berhemah dapat dilakukan tanpa memberi beban yang besar kepada rakyat.

"Setiap kementerian, khasnya Jabatan Perdana Menteri yang mendapat peruntukan bajet RM19 bilion, mesti menyatakan bagaimana mereka akan lakukan ‘penjimatan dan perbelanjaan berhemah’ atau langkah ‘austerity’ dengan tidak pula menyuruh rakyat 'ikat perut'."

Dzulkefly berkata, rakyat perlu berbelanja bagi menjana ‘permintaan’ isirumah dan memacu pertumbuhan. ~malaysian insider


Iklan B (ii)






5 comments:

  1. Ini semua effect berantai dari Product Shale Oilds fields dan Oil sand field, yang dapat menambah produksi minyak USA 1 juta barel/day. Dari data Bloom Berg harga minyak dunia harini dah mencecah 49.77 USD/barel.

    ReplyDelete
  2. Kalau ikut harakah ni dari pru 10 lagi negara tercinta ni nak bankrap. Yang perting masing2 usaha untuk elakan ianya berlaku. Ambik iktibar Indonseia & Filipina.

    ReplyDelete
  3. Statment dari Dr yg pandai ni.' Malaysia satu2 nya negara pengekspot minyak di asia tenggara ni'. Habis tu brunei dan indonesia consume semua minyak dia org ke? Pening . Maaf kalau saya silap.hanya tukang sapu di petronas.

    ReplyDelete
  4. doc yang tak bolih di tegur

    ReplyDelete
  5. Sejak bila Brunei join ASEAN? Ko cari balik Mingguan Malaysia 1/7/2012 .. dlm tu ada info psl perbandingan harga..untk kencing org kampung.. beza harga utk semua negara asean konon harga di malaysia lagi murah,takde plk tulis brunei..apsal?apsal? asal compare harga minyak dlm surat khabar utama..mesti BRUNEI tiada dlm senarai.. juga utk kempen pru13 takde sebut psl BRUNEI.. lu kencing org kg, gen-X boleh la..

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...