Wednesday, 29 October 2014

Khairy Masih Nak Sorok Disaat Satu Dunia Sudah Tahu..


Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin (gambar) hari ini menegaskan atlet tersohor negara yang didakwa positif ujian doping sampel A, tidak mengambil dadah.

Sebaliknya, beliau berkata semua pihak perlu faham bahan terlarang yang menyebabkan atlet kebangsaan itu positif ujian doping ialah dexamethasone iaitu sejenis ubat penahan sakit untuk kecederaan yang dialaminya.

"Atlet itu bukan 'penagih dadah', dia bukan suntik heroin atau pun mengambil ecstasy.

"Perkara ini melibatkan bahan-bahan dadah yang dipanggil dexamethasone," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat post-mortem Sukan Asia 2014 di Majlis Sukan Negara (MSN) di Kuala Lumpur hari ini.

Difahamkan, Khairy Jamaluddin berjumpa atlet berkenaan hari ini dan tarikh untuk pembukaan sampel B akan dilakukan pada 4 atau 5 Nov ini, di sebuah makmal di Norway.

Dalam pada itu, Khairy masih enggan mendedahkan nama atlet dari Persatuan Badminton Malaysia (BAM) terbabit yang didakwa positif ujian doping itu.

Sebelum ini, laporan media tempatan mendedahkan seorang atlet tersohor negara yang meraih pelbagai kejuaraan di pentas antarabangsa didapati gagal dalam ujian doping sampel A dan positif menggunakan bahan terlarang.

Insiden itu didakwa berlaku ketika pemain berkenaan beraksi dalam Kejohanan Badminton Dunia di Copenhagen, Denmark pada Ogos lepas.

Dalam perkembangan lain, Khairy Jamaluddin berkata bekas Ketua Pengarah Kejurulatihan BAM Morten Frost dari Denmark ditawarkan jawatan Pengarah Teknikal bagi sukan badminton negara.

Khairy berkata sekiranya Frost bersetuju, beliau boleh memulakan tugasnya pada Mac tahun depan.

"Perkara ini saya  maklumkan kepada BAM  ada keperluan untuk dilantik seorang pengarah teknikal. Dalam perbincangan saya dengan Frost tadi, beliau amat berminat untuk kembali semula ke Malaysia," katanya.

Frost pernah berkhidmat dalam sukan badminton tempatan dari 1997 hingga 2000 dan berjaya melahirkan pemain badminton ternama negara seperti Wong Choon Hann, James Chua dan Lee Tsuen Seng. ~bernama
Iklan C (ii)

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...