Thursday, 23 October 2014

Harga Minyak Naik Lagi.. Ini Buktinya?


KUALA LUMPUR: Menurut Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan, harga petrol RON 95 mungkin kekal pada kadar RM2.30 seliter sehingga Jun tahun depan.

Rasionalisasi subsidi petrol yang baharu mungkin tidak akan dibuat sehingga Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melaksanakan sistem pengkhususan pemberian subsidi petrol kepada golongan sasaran pada Jun 2015.

“Perincian bagi sistem ini masih lagi di peringkat kajian. Setakat ini, apa yang diberitahu kepada saya ialah sistem yang bakal dilaksanakan ini akan dimuatkan dalam MyKad,” katanya kepada Bernama selepas merasmikan Seminar Percukaian Kebangsaan 2014.

Ahmad berkata sistem tersebut akan turut dilaksanakan ke atas pengguna diesel mulai Januari depan, seperti pengumuman yang dibuat oleh Ketua Setiausaha KPDNKK baru-baru ini.

“Bagi subsidi diesel, saya difahamkan setakat ini sistem tersebut bakal dimuatkan dalam kad ‘fleet’ para pengguna,” katanya, sambil menambah bahawa cadangan ini mungkin akan berubah disebabkan jangka masa yang masih panjang.

Ahmad berkata KPDNKK telah membuka Permohonan Cadangan (RFP) untuk pelaksanaan sistem subsidi petrol, yang menilai dari segi pendapatan individu dan hak milik kenderaan tersebut.

Sementara itu, beliau berkata Kementerian Kewangan telah membuat permohonan bertulis kepada KPDNKK untuk menukar terma ‘caj perkhidmatan’ yang dikenakan oleh sesetengah restoran dan hotel, kepada ‘caj restoran’ atau “caj hotel’.

Beliau berkata langkah ini wajar dalam memastikan rakyat tidak terkeliru dengan terma tersebut dan menyangka bahawa kadar 10 peratus yang dikenakan ke atas bayaran tersebut diambil oleh kerajaan.

“Caj perkhidmatan diambil oleh restoran dan hotel. Ia bukan cukai perkhidmatan yang dikenakan oleh kerajaan,” katanya. ~free malaysia todayIklan C (ii)

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...